footerBg

Η Σκύρος
Σκύρος, το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων, ιδανικό για ήσυχες διακοπές. Την αγαπούν οι σοφιστικέ και οι εναλλακτικοί, αλλά και οι οικογένειες που αναζητούν διακοπές.
Η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί των Βόρειων Σποράδων. Βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί του νησιωτικού συμπλέγματος και μοιάζει με δύο νησιά σε ένα. Το χωρίζει το πιο στενό σημείο της, από το Αχίλλι στην Ανατολή ως την Καλαμίτσα στη Δύση.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η Θέτιδα, η θεά μητέρα του Αχιλλέα, είχε στείλει το γιο της στη Σκύρο, για να μη πάρει μέρος στην Τρωική εκστρατεία -προσπαθώντας να αποτρέψει το γεγονός να επαληθευτεί η προφητεία για το θάνατό του. Όσο για την ιστορία, και ποιος δεν πέρασε από εδώ: Aχιλλέας, Οδυσσέας, Nεοπτόλεμος, Θησέας, Kίμωνας ο Aθηναίος, Nικηφόρος Φωκάς, Όσιος Αθανάσιος, οικογένεια Γκίζη, Xαϊρεντίν Mπαρμπαρόσα. Το νησί, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, είναι ορεινό και το κλίμα του χαρακτηρίζεται από πολύ δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες με ελάχιστες βροχοπτώσεις.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σκύρος ή Χώρα, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή. Απέχει 10 χλμ. περίπου από τη Λιναριά, το κυριότερο λιμάνι του νησιού, που βρίσκεται στο μέσο των δυτικών ακτών. Πεύκα, κυπαρίσσια, πλατάνια, ελιές και αμέτρητα ακόμα είδη καλύπτουν τις πλαγιές των λόφων, πάνω στους οποίους είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η Χώρα, στη σκιά ενός μεσαιωνικού κάστρου και του βυζαντινού μοναστηριού του Άη Γιώργη του Σκυριανού. Αποτελεί χαρακτηριστική νησιώτικη πολιτεία με αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και ιδιαίτερα ενδιαφέρον τοπικό χρώμα.
Το μουσείο Φαλτάιτς αξίζει να το επισκεφθείτε κατά την παραμονή σας στο νησί. Περιέχει μοναδικά κομμάτια της Ελληνικής ιστορίας και της Σκυριανης παράδοσης.
Στο αρχαιολογικό μουσείο της Σκύρου όπου εκεί βρίσκονται δέκα προθήκες με ευρήματα από όλες τις ιστορικές περιόδους του νησιού, χωρίς να λείπουν από αυτήν ούτε τα σκυριανά αλογάκια. Στο μουσείο υπάρχει ένα σκεπαστό, πήλινο αγγείο, του οποίου η κορυφή διακοσμείται με δυο τέτοια αλογάκια. Καθόλου παράξενο, αφού αυτά τα πανέμορφα ζώα με τα εκφραστικά μάτια είναι από τις αρχαιότερες και πιο σπάνιες μικρόσωμες φυλές ίππων στον κόσμο. Μάλιστα, η παράδοση που θέλει τον Αχιλλέα να φιλοξενείται στη Σκύρο για να αποφύγει τον Τρωικό Πόλεμο, τελικά ξεκίνησε από το Αχίλλι και είχε τέτοια άλογα.
Επίσης τα άλογα που λάξευσε ο Φειδίας στη ζωφόρο του Παρθενώνα ήταν σκυριανά αλογάκια ή άλογα με τον ίδιο σωματότυπο που ζούσαν εκείνα τα χρόνια και σε άλλες περιοχές.  Η Σκύρος φημίζεται για τα μικρόσωμα άλογά της, τα μάρμαρα και τα ζωοκομικά προϊόντα της. Η πιο χαρακτηριστική σκυριανή χειροτεχνία είναι η κεντητική και χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση του οικιακού ρουχισμού και της σκυριανής φορεσιάς. Tα σκυριανά έπιπλα είναι παγκοσμίως γνωστά, ενώ τα κεραμεικά του νησιού είναι πραγματικά έργα τέχνης.
Οι Σκυριανές αποκριές έχουν τις ρίζες τους στην ελληνική μυθολογία διατηρώντας πολλά στοιχεία του αρχέγονου καρναβαλιού.Ιδιαίτερη έμφαση αξίζει να δοθεί στις παραδοσιακές εκδηλώσεις των μεταμφιεσμένων. Οι πιο ενδιαφέρουσες μορφές είναι ο ΄Γέρος΄, η ΄Κορέλα΄, ο ΄Φράγκος΄. Στις Τρείς Mπούκες πριν από τον ναύσταθμο, υπάρχει ο τάφος του φιλέλληνα ποιητή Pούπερτ Mπρουκ, αξιωματικού του Bρετανικού Nαυτικού, ο οποίος πέθανε και, θάφτηκε εδώ στις, σε ηλικία 28 ετών.
Πολύ κοντά στην πρωτεύουσα βρίσκεται ο οικισμός Μαγαζιά, ο οποίος διαθέτει μία από τις εκπληκτικότερες παραλίες του νησιού. Νότια βρίσκονται ο Μώλος και ο Πέρα Κάμπος, και ανάμεσα στη Σκύρο και τη Λινάρια βρίσκεται ο τουριστικός οικισμός Ασπούς.
Σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στη θέση Πουριά στα ΒΑ παράλια του νησιού, που είναι σκαλισμένο μέσα σε βράχο.
Η Μονή Αγίου Γεωργίου Σκύρου, ιδρύθηκε κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα του 13ου αιώνα και αποτελούσε ανεξάρτητη μονή, υπαγόμενη στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. «Ο Αη Γιώργης έσωσε την πόλη», είναι η εξήγηση που δίνουν κάποιοι κάτοικοι για το γεγονός πως μόνο η Μονή υπέστη σοβαρές ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό του 2001.
Σπεσιαλιτέ της σκυριανής γαστρονομίας είναι η αστακομακαρονάδα και το κατσικάκι στο φούρνο, ενώ ξεχωρίζουν και πιάτα όπως λαδόπιτα με σκυριανό ξινοτύρι, τεροπτάρια πετνές με μακαρούνια (κόκορας με χοντρά μακαρόνια),  φάβα , και τα σκυριανά τυριά.
Η Σκύρος συνδέεται τόσο ακτοπλοϊκά όσο και αεροπορικά. Από τη Λιναριά υπάρχει καθημερινή σύνδεση με την Εύβοια και το λιμάνι της Κύμης με την ακτοπλοϊκή εταιρία Ναυτική Εταρία Σκύρου (Skyros Shipping Co.) με το οχηματαγωγό Αχιλλέας.
Η Σκύρος διαθέτει αεροδρόμιο το οποίο λειτουργεί στη στρατιωτική αεροπορική βάση (135 Σ.Μ.) στη θέση Τραχύ στο βόρειο τμήμα του νησιού. Το αεροδρόμιο της Σκύρου απέχει περίπου 17 χλμ από τη Χώρα.
Παραλίες

 

Η Σκύρος είναι ένα νησί γεμάτο όμορφες παραλίες, που ενθουσιάζει τους επισκέπτες και
υπάρχουν πολλές παραλίες που ικανοποιούν κάθε γούστο. Στο βόρειο τμήμα του νησιού κολυμπήστε στις παραλίες του Πεύκου, του Αγίου Φωκά και της Ατσίτσας. Η διαδρομή ως εκεί είναι από τις ωραιότερες, μια κι ένα μεγάλο μέρος της διασχίζει με βατό χωματόδρομο το προστατευόμενο πευκόδασος του νησιού. Ο Πεύκος, με τη μεγάλη αμμώδη παραλία του, όπως μαρτυρά και το όνομά του, είναι περικυκλωμένος από πευκόφυτες πλαγιές, διάσπαρτες από μάρμαρα του παλιού λατομείου. Ο μικρός Άγιος Φωκάς έχει ψιλό βοτσαλάκι, χέρσα χωράφια πίσω του και χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Η Ατσίτσα, με τη βοτσαλωτή παραλία της, ξεχωρίζει για την ομορφιά του τοπίου που την περιβάλλει. Πλούσια βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα, βράχοι με περίεργα σχήματα, ένα μικρό νησάκι απέναντι και οι πέτρινοι πυλώνες, απομεινάρια της σιδηροδρομικής γραμμής που κατασκευάστηκε στις αρχές του 1900 για τη μεταφορά σιδηρομεταλλευμάτων από τα ορυχεία στο βουνό να προσθέτουν ένα όμορφα παράδοξο στοιχείο στο τοπίο. Καμία από τις τρεις αυτές παραλίες δεν έχει ομπρέλες και άλλες παροχές, αλλά και καμία δεν πήζει από κόσμο ακόμα και το κατακαλόκαιρο.
Η αμμώδης παραλία της Ασπούς, με τα πευκάκια στην άκρη της, έχει λίγες ομπρέλες και είναι σχετικά έρημη. Η Καλαμίτσα, πάλι, είναι από τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς στο νησί και αγαπημένος προορισμός των wind-surfers, αφού την πιάνει γερά ο βοριάς. Μετά την Καλαμίτσα βρίσκεται η αμμώδης και ερημική Κολυμπάδα και πολύ πιο πέρα η παραλία Ρένες με χοντρό βότσαλο, ιδανική για ψαροντουφεκάδες, αλλά χρειάζεται 4×4 για να την προσεγγίσετε.
Σχεδόν κάτω από τη Χώρα, οι συνεχόμενες μεγάλες αμμουδιές στα Μαγαζιά και στο Μώλο, στα Πουριά και λίγο πιο πέρα στα Γυρίσματα και στην Καρεφλού συγκεντρώνουν όσους θέλουν τα καλά της οργανωμένης παραλίας με ομπρέλες, μπαρ και cafes ( ιδιαιτέρως στα Γυρίσματα ).
Περίπου 12 χλμ. από το Χωριό βρίσκεται η παραλία του Αγίου Πέτρου, με ψιλό χαλικάκι και γαλάζια κρυστάλλινα νερά και λίγο μετά οι αμμουδιές της Κυρά-Παναγιάς και της Καλογριάς.

footerBg
footerBg


 

Κάνε Κράτηση